Zoeken

Yogatherapeut en yogadocent Petri Sterrenburg: ‘Goede ademhalingstechniek is mijn passie’

Bijgewerkt: 8 dec 2020

‘De energie die vrijkomt tijdens een groepsles yoga is zo mooi. Voorafgaand aan de les kletsen we gezellig samen. Vervolgens gaan we eerst werken aan het lichaam en daarna volgt de geest. De kalmte die dan over de groep komt, vind ik heel bijzonder. Mensen komen vaak gestrest binnen en gaan relaxt weg. Een cursist die aan het einde van de les gaapt, geeft mij eigenlijk een compliment. Gapen is een teken van ontspanning.


Yoga is mijn passie en mijn redding want ik ben vrij gevoelig voor prikkels en geluiden. Het is afwisselend, je leert steeds nieuwe dingen, het is veilig voor je lijf en fijn om te doen. Mijn lessen zijn laagdrempelig en tegelijkertijd wil ik mensen uitdagen. Als je tijd voor yoga maakt, zul je merken dat je meer energie krijgt. Doordat je meer energie hebt, kun je meer aan. Dus uiteindelijk levert yoga je tijd op.


Vrijheid Als jong meisje was ik onrustig. De Kappersschool was geen bewuste keuze en hoewel ik wel aanleg voor het kappersvak had, paste het niet bij mij. Na de opleiding aan het MBO Toerisme in Doetinchem en mijn propedeuse aan de Hogeschool van Nijmegen volgde het HBO Toerisme in Breda. De vrijheid lonkte, ik wilde weg uit Nederland. Mijn eerste baantje in het buitenland was toeristen rondrijden in een paardenkoets in Zwitserland. Daarna volgde talloze baantjes in het toerisme en in de horeca in Zwitserland, Los Angeles en Griekenland. Keihard werken, maar hartstikke leuk als je jong bent. Ook ging ik met drie vrienden rondreizen in Australië.


Mijn buitenlandse ervaringen hebben mij zelfstandig gemaakt. Ik ben mijn talen leren spreken en heb waardevolle vriendschappen gesloten met de lokale bevolking. Een van mijn reizen naar Australië resulteerde in een verblijf van vier jaar. Ik wilde daar mijn leven verder opbouwen, had een partner en een leuke baan als officemanager. Uiteindelijk liep mijn relatie stuk en keerde ik terug naar Nederland. In totaal ben ik vijftien jaar weggeweest, toch ben ik blij dat ik terug ben.


‘Yoga levert je uiteindelijk tijd op’

Ik was toe aan huisje, boompje, beestje en vond stabiliteit bij mijn huidige man. We kregen twee kinderen en ik ging aan de slag bij tolk- en vertaalbureau TVcN, nu Global Talk. Het eerste jaar als directiesecretaresse en daarna negen jaar als marketing-communicatiespecialist. Ik heb er veel geleerd en mezelf kunnen ontwikkelen maar na tien jaar kreeg ik een burn-out. Een drukke baan en de zorg voor twee kleine kinderen eisten zijn tol. Ik was zo moe en veel ziek, mijn lichaam was het aan het opgeven.


Positief gevoel Van alles deed ik om te herstellen: reguliere geneeskunde, natuurgeneeskunde, voetreflextherapie en accupunctuur. Tot een vriendin mij uitnodigde om een yogales te volgen. Ik had eerder al aan yoga gedaan en het positieve gevoel was meteen terug. Ik voelde dat ik me hierin verder moest gaan verdiepen. Dat leidde tot een opleiding tot yogadocent en via een rol als invaldocent uiteindelijk tot het openen van mijn studio YogaSter. Vlak voor de opening heb ik een yogaopleiding voor gevorderden in India gevolgd om mijn vaardigheden naar een hoger niveau te tillen.


Inmiddels heb ik nog meer opleidingen gevolgd en ik ben zeker nog niet klaar. Zo kan ik mijn portefeuille verbreden. Uit yogatherapie met 1-op-1 sessies haal ik ook veel voldoening. Deze sessies zijn erg aantrekkelijk voor cliënten. Niet iedereen is namelijk in staat om een groepsles te volgen vanwege gezondheidsklachten. Mijn rol is inzoomen op de klachten en wensen. Zo’n sessie bestaat uit praten, yogaoefeningen, bodyscan, visualisaties, yoga nidra (een stroming binnen de yogafilosofie, red.), ademhalingsoefeningen of een massage. Een goede ademhalingstechniek kan al veel voor iemand doen, dat is echt mijn passie. Ik werk samen met andere hulpverleners of verwijs cliënten door. Zo ontstaat een ‘crew’ die zich samen inzet voor het welzijn van de cliënt. Ik heb veel oog voor de samenhang tussen lichaam en geest. Cliënten waarderen bovendien mijn uitgebreide vakkennis.


Sinds kort ben ik ook docent yogatherapie bij The Yoga Therapy Institute in Amsterdam. Ik ben hiervoor gevraagd dus dat is een hele eer. Eerst was ik daar zelf student en nu ben ik gepromoveerd tot docent. Het is een vrij nieuw beroep in Nederland terwijl in landen als Amerika, Australië en India yogatherapie al is geïmplementeerd in de reguliere zorg, net zoals fysiotherapie. Yogatherapeuten zijn daar veelal werkzaam in ziekenhuizen en/of in een eigen praktijk. Het zou heel mooi zijn als Nederland en de rest van Europa ook deze richting opgaan. Yogatherapie staat voor een volledige aanpak van lichaam en geest. Dus er wordt niet alleen naar de klacht gekeken maar naar het hele plaatje. Alles heeft namelijk invloed op elkaar. Wanneer het lichaam in balans is dan is ook de geest in balans en andersom.


Yoga past bij mij omdat je bij jezelf komt, beter gaat ademhalen, krachtiger en leniger wordt en je rust in je hoofd krijgt. Ik ben met yoga begonnen om mezelf te helpen maar ik ben heel blij dat ik mijn kennis nu met anderen kan delen.’Wie is Petri?


Talent: Kennis over yoga en deze passie delen.

Waar ben je bang voor? Dat er iets ergs met mijn kinderen gebeurt.

Waar word je boos om? Onrecht en dominante mensen.

Eet graag? Gezonde maaltijden, zoals salades. Ik vind het ook geweldig als mensen hun best hebben gedaan op zelfgemaakte gerechten zoals humus of pesto.

Ontspant door? Yoga, ademhalingsoefeningen, paardrijden, snowboarden, watersporten, de natuur en een strand- of boswandeling.

Mooiste plek waar je ooit bent geweest? Frasier Isand in Queensland, Australië. Het water van Lake McKenzie is zo schoon en helder, je kunt erin zwemmen en het tegelijkertijd drinken. 

Beste jeugdherinnering? Mijn eigen pony verzorgen.

Favoriete boek? Ho'oponopono van Ulrich Emil Dupree. Ho'oponopono is een Hawaïaans ritueel waarbij vergeving en verzoening centraal staan. Ik pas de methode toe en het werkt.

Favoriete film? Rabbit-Proof Fence, The Castle.

Favoriete meditatiehulpmiddel? ‘Overvloed creëren’ van Deepak Chopra in samenwerking met Oprah Winfrey. Deze uitdaging bestaat uit 21 geluidsopnames met uitleg, een gedachte voor de dag en een meditatie. Na 21 dagen begin ik opnieuw. Zijn stem is zó rustgevend. 

Favoriete aankoop? Mijn yogamat, die gebruik ik dagelijks.

Favoriete restaurant? Boscafé De Rode Lelie in Oisterwijk.

Mooiste aan mezelf? Ik ben betrouwbaar, zacht en oordeel niet snel.


Tips van Petri:


1. Volg je hart en heb vertrouwen in jezelf. Jouw intuïtie en instinct geven aan wat en wie goed voor je is of niet. Door keihard te werken met volle inzet en passie kom je er wel. Daar geloof ik heilig in. Je leert dat je meer kunt dan je denkt.


2. Heb een plan B. Mocht het niet lukken met je eigen bedrijf stel jezelf dan de vraag ‘Wat is het ergste wat er kan gebeuren?’ Die gedachte geeft veel geruststelling. Hiermee leg je minder druk op jezelf waardoor je juist nog meer vanuit je hart en met passie kunt werken.


Meer weten over Petri? Kijk op http://yoga-ster.nl/

189 keer bekeken0 reacties

© 2023 by The Artifact. Proudly created with Wix.com