Damn fine cherry pie

Voor het deeg heb je nodig: 

  • 250 gram bloem

  • 50 gram (poeder)suiker

  • 125 gram koude boter in kleine blokjes gesneden

  • 1/2 theelepel kaneel

  • 1/2 theelepel fijne zwarte peper

  • 1 groot ei

  • een scheutje melk, koud gemaakt met ijsklontjes

  • beetje extra bloem voor strooien
     

Voor de vulling heb je nodig:

  • 500 gram kersen zonder pit

  • 80 gram geleersuiker (minder zoet)

  • 1 zakje vanillesuiker

  • 2 dopjes vanille essence

  • 1/2 theelepel fijne zwarte peper

  • twee eetlepels maizena

  • Eventueel rode port, anders water.

Zo maak je de taart: 

  • Zeef de bloem boven een schoon werkvlak met de poedersuiker.

  • Maak onder de kraan of met ijsklontjes je handen koud en werk snel de boter door de bloem en suiker tot het op broodkruim lijkt.

  • Voeg kaneel en peper toe met de eieren en ijskoude melk en kneed het weer heel snel met koude handen tot een samenhangend deeg.

  • pak in keukenfolie en bewaar minstens 30 minuten in de koelkast.

  • Place the cherries, sugars and vanilla into a large saucepan. Cover over medium-high heat for about 5-10 minutes until the cherries start to break down a little. You can mash the cherries with a wooden spoon to help the process. Niet laten inkoken.

  • Meng de maïzena met een beetje port of wat water en voeg dit toe aan de kersen.

  • Continue stirring until the mixture thickens. You want a fairly thick mixture so that it can hold its shape when you cut the pie later.

  • Laat dit afkoelen.

  • Verdeel het deeg in twee delen, 1 deel iets groter dan de ander en rol de ene helft uit op een bebloemd oppervlak. Ongeveer 3 mm dik. Bekleed hier de schaal mee.

  • Schep dan de kersenvulling op de bodem.

  • Dek af met een tweede plak deeg, snij de randjes af en druk ze samen. Bestrijk met wat gesmolten boter en bestrooi met suiker.

  • Bak 15 minuutjes op 230 graden, verlaag dan de temperatuur naar 180 en bak nog 45 minuutjes.

Schermafbeelding 2020-10-23 om 15.19.13.