Damn fine cherry pie
Voor het deeg heb je nodig:
-
250 gram bloem
-
50 gram (poeder)suiker
-
125 gram koude boter in kleine blokjes gesneden
-
1/2 theelepel kaneel
-
1/2 theelepel fijne zwarte peper
-
1 groot ei
-
een scheutje melk, koud gemaakt met ijsklontjes
-
beetje extra bloem voor strooien
Voor de vulling heb je nodig:
-
500 gram kersen zonder pit
-
80 gram geleersuiker (minder zoet)
-
1 zakje vanillesuiker
-
2 dopjes vanille essence
-
1/2 theelepel fijne zwarte peper
-
twee eetlepels maizena
-
Eventueel rode port, anders water.
​
Zo maak je de taart:
-
Zeef de bloem boven een schoon werkvlak met de poedersuiker.
-
Maak onder de kraan of met ijsklontjes je handen koud en werk snel de boter door de bloem en suiker tot het op broodkruim lijkt.
-
Voeg kaneel en peper toe met de eieren en ijskoude melk en kneed het weer heel snel met koude handen tot een samenhangend deeg.
-
pak in keukenfolie en bewaar minstens 30 minuten in de koelkast.
-
Place the cherries, sugars and vanilla into a large saucepan. Cover over medium-high heat for about 5-10 minutes until the cherries start to break down a little. You can mash the cherries with a wooden spoon to help the process. Niet laten inkoken.
-
Meng de maïzena met een beetje port of wat water en voeg dit toe aan de kersen.
-
Continue stirring until the mixture thickens. You want a fairly thick mixture so that it can hold its shape when you cut the pie later.
-
Laat dit afkoelen.
-
Verdeel het deeg in twee delen, 1 deel iets groter dan de ander en rol de ene helft uit op een bebloemd oppervlak. Ongeveer 3 mm dik. Bekleed hier de schaal mee.
-
Schep dan de kersenvulling op de bodem.
-
Dek af met een tweede plak deeg, snij de randjes af en druk ze samen. Bestrijk met wat gesmolten boter en bestrooi met suiker.
-
Bak 15 minuutjes op 230 graden, verlaag dan de temperatuur naar 180 en bak nog 45 minuutjes.