top of page
Ho'oponopono

Ho’oponopono is van oorsprong een Hawaiiaans vergeving- en genezingsproces. Het betekent dingen goed maken, rechtzetten, transformeren, problemen oplossen.

De oude Hawaïanen gingen ervan uit dat ziekte ontstaat door de stress die woede, schuld en verdriet oplevert. De methode van ho’oponopono zou die geconditioneerde problemen oplossen, zo familierelaties herstellen maar ook ziektes kunnen genezen. Dit gaat door een proces van vragen van vergeving, waarbij de hele familie betrokken was en dat werd geleid door het oudste familielid of een leermeester. 

 

Het klinkt wellicht een beetje makkelijk dat je door vergeving alle ellende kunt oplossen, maar nog steeds wordt deze techniek met veel succes toegepast. Sterker nog: aan het eind van de twintigste eeuw konden rechtbanken in Hawaï zelfs opleggen dat misdadigers traditionele hoʻoponopono met hun familie moesten uitoefenen. Door de jaren heen werd de traditionele leer toegankelijker gemaakt voor de moderne samenleving en tegenwoordig wordt het gezien als een spirituele zelfhulpmethode, die je ook individueel kunt toepassen.

Wat je doet is  ‘intunen’ op je problemen. Je maakt jezelf volledig verantwoordelijk voor alle  problemen en vervolgens druk je op de ‘delete-knop’ met behulp van het Ho’oponopono mantra. Constant herhaal je: ‘het spijt me’, ‘vergeef me’, ‘bedankt’ en: ‘ik hou van je’. Door verantwoordelijkheid voor problemen te nemen en vervolgens een staat van volledige zelfliefde te ervaren, zouden deze oplossen. De informatie wordt als het ware ge-reset en keert terug naar de oorspronkelijke oertoestand, ‘back to zero’.

Het maakt niet uit wat het probleem is. Het enige dat van belang is, is dat de informatie wordt losgelaten. Alleen de Bron/universum kan helen en alles terugbrengen tot de oorsprong. Om daarmee in contact te komen, moet je zelf blanco zijn. Je moet een zero kunnen zijn. Dat is onze natuurlijke staat: zuiver van hart en helder van geest.” Ho’oponopono zorgt ervoor dat je ego op één lijn komt met je ware zelf, je diepere kern. Het is een zeer simpele en mooie manier om met jezelf te werken.

bottom of page