top of page
Zoeken

Coach en opsteller Winnie Joosten: ‘Het proces van opstellingen is magisch’

Bijgewerkt op: 1 nov. 2020

Jij kunt echt heel erg goed luisteren en stelt de juiste vragen.’ Dat zei een Noorse vrouw die ik ontmoette tijdens een wereldreis twaalf jaar geleden. Achteraf gezien was dat het eerste signaal dat het goed zou zijn om meer met die kwaliteiten te gaan doen. Ik was al langer bezig met persoonlijke ontwikkeling en merkte direct dat het helemaal in mijn straatje past.


Nadat ik vastliep in mijn werk als accountmanager en thuis kwam te zitten, had ik weinig energie. Toch vond ik dat ik zo snel mogelijk weer aan het werk moest. Het was een stressvolle periode, maar het heeft me ook veel gebracht. Ik kreeg de gelegenheid om te kijken wat echt bij me past: ik word blij van mensen begeleiden bij hun persoonlijke ontwikkeling. Mensen voelen zich snel vertrouwd bij mij. Ook dat waren hints dat een loopbaan als coach iets voor mij is. Ik deed de opleiding tot NLP Master Practitioner waarbij je vaardigheden leert voor training, coaching en communicatie en volgde de jaaropleiding tot opsteller van familie- en organisatieopstellingen. Tijdens zogenoemde groeidagen bij NLP zei mijn mentor: “Jij bent al zo ver in dit proces, je moet hier echt iets mee gaan doen.”


Laat je vinden

Snel een baan vinden, lukte niet meteen. Een vriendin zei: je hebt het over zoeken, waarom laat je je niet vinden? Dat resoneerde direct bij mij. Ik heb een sollicitatiewebsite gemaakt waarop ik mijzelf presenteerde (www.benikinbeeld.nu). Daar kreeg ik veel toffe reacties op en ik werd in één week door twee bedrijven uitgenodigd voor een gesprek. Sinds twee jaar werk ik parttime als officemanager bij een van die bedrijven, Xolv, een financiële dienstverlener voor de zakelijke markt. De combinatie van in loondienst werken en een eigen bedrijf vind ik heel erg fijn. Bij beide houd ik me bezig met zichtbaarheid, verbinding en ben ik dienstbaar aan een groter geheel.

‘Opsteller worden zorgde voor een ommekeer in mijn leven’

Meer dan tien jaar geleden had ik mijn eerste opstelling. Die was zo spot-on dat ik meteen verkocht was. Pas jaren later bij een oefening tijdens mijn NLP-opleiding voelde ik dat dát de weg was die ik te gaan had. Ik schreef me meteen in bij de Academie voor Opstellingen van Hylke Bonnema. Dit zorgde voor een ommekeer in mijn leven. Voor mij is niets zo effectief op het gebied van persoonlijke ontwikkeling als opstellingen.

Een familieopstelling is een ceremonie en kun je in een 1-op-1 sessie doen of in groepen. Je brengt een vraag of verlangen in. Bijvoorbeeld: ‘ik wil kunnen voelen’, ‘ik twijfel of ik voor die nieuwe baan moet gaan’ of ‘ik wil graag meer rust ervaren in relatie tot mijn moeder’. De opstelling toont je welke plek jij in een (familie)systeem inneemt. Andere deelnemers (bij een 1-op-1 sessie gebeurt dit door middel van blaadjes op de grond, poppetjes of tekenen) spelen geen toneel maar representeren mensen, groepen, materiële of immateriële zaken die te maken hebben met jouw vraag. Hierdoor krijg je inzicht in je eigen situatie, in hetgeen jou blokkeert.


In plaats van over de blokkade te praten en deze te analyseren, helpen opstellingen jou om te (door)voelen. Ik begeleid je op de weg naar binnen, naar het weten dat alles er al is en daarop durven vertrouwen al is de weg ernaartoe soms geblokkeerd. Bij opstellingen gaat het om het aankijken van de blokkade en de (innerlijke) beweging die daardoor ontstaat. Dat doe je door te voelen. De beginfase van het opstellingenwerk was nog doorspekt met oordelen, sturing en willen ‘repareren’. De kracht van het nieuwe opstellen, zit in het vertrouwen op gevoel en intuïtie. Dat alles goed is zoals het is en dat het veld zichtbaar maakt wat mag worden gezien.


Ken je het gevoel dat in één keer het spreekwoordelijke kwartje valt? Dat is het tastbaarste effect dat een opstelling kan hebben. Alleen valt dit kwartje niet in je hoofd maar in je lijf. Je voelt letterlijk een beweging in je lichaam. Dát maakt opstellingenwerk zo krachtig.


Magisch proces Bij het nieuwe opstellen werken we zoveel mogelijk zonder te praten. In het begin kan dat voor deelnemers best lastig zijn maar ze merken snel dat je zonder woorden gemakkelijker kunt voelen. Een vertrouwde bedding is daarbij cruciaal. Ik kan goed in stilte blijven en het gevoel van niet-weten accepteren. Daardoor kan het veld heel zuiver bewegen. Opstellingen gaan snel de diepte in. Het laat je een situatie zien zoals deze op dat moment is, het kan je een al bekend of nieuw inzicht geven en/of er vindt een heling of transformatie plaats. Het proces dat zich dan voltrekt, is magisch. Je kunt niet uitleggen wat er op zo’n moment gebeurt, je moet het ervaren. Ik ben iedere keer weer dankbaar dat ik opstellingen mag begeleiden. Aanvoelen wat er nodig is tijdens een opstelling gaat vanzelf.


Ik verzorg (individuele) coaching en opstellingen voor particulieren, geef workshops en organiseer events. Mijn motto is: van blokkade naar beweging, zodat alles weer gaat stromen. Door mijn werk ben ik enorm gegroeid als persoon. Ik oordeel niet, ook niet over heftige thema’s. Ik ben zachter en sensitiever geworden, simpelweg omdat ik mijn eigen kwetsbaarheid er meer kan laten zijn. Mijn taak is om mijn klanten te begeleiden maar ze dienen zelf bereid te zijn aan te kijken wat zich laat zien. Een van de lessen die ik heb geleerd, is de ander zijn proces gunnen. Ik begeleid mensen zodanig zodat ze de moed hebben hun eigen ‘shit’ aan te kijken waardoor ze zich meer weten te verbinden met hun kracht.’


 

Wie is Winnie?Talent: Mensen coachen en begeleiden bij opstellingen.  

Mooiste herinnering? Onze gezinsavonden op vrijdagavond. We hadden een vast ritueel: naar de bank, boodschappen doen, naar de Hema, vis en gebakjes halen. Na het eten wasten mijn zus en ik af en zetten we koffie voor onze ouders. Daarna keken we samen televisie.

Waar ben je bang voor? Voor muizen en soms voel ik me angstig over waar het heen gaat met de wereld. Ik mis de medemenselijkheid. 

Mooiste plek waar je ooit bent geweest? Sossusvlei in het Namib-Naukluft National Park in Namibië. 

Waar word je boos om? Ik word niet snel boos maar ik kan niet tegen onrechtvaardigheid.

Wat doe je als je een baaldag hebt? Bingewatchen. Dan krul ik me op op de bank en kijk naar series waarbij je niet hoeft na te denken, zoals Downton Abbey of Outlander.

Wat is je beste eigenschap? Ik kan goed luisteren.

Favoriete boek? De Keuze’ van Edith Eva Eger, psycholoog en holocaustoverlevende. Ik heb het in twee dagen uitgelezen. Zij schrijft in haar boek: “Het is prima om mensen te helpen en het is prima als je hulp nodig hebt, maar als je anderen niet in staat stelt om zichzelf te helpen dan beschadig je de mensen die je wilt helpen juist ernstig.” Dat is zo kloppend!

Favoriete restaurant? Ik eet regelmatig veganistisch en de keuken van vegan restaurantjes is altijd goed. Lekker lunchen doe ik graag bij Oerwoud in Den Bosch.

Mooiste dag? Samen met een vriendin heb ik een bruiloft georganiseerd voor Laetitia, een ongeneeslijk zieke vrouw. Drie weken na de huwelijksdag is zij overleden. Heftig, maar het gaf zo veel voldoening om dat voor iemand te kunnen doen. Ik ben nog steeds bevriend met een van haar zoons.

In welk land zou je willen wonen? In Engeland. Uit DNA-onderzoek bleek dat mijn roots voor 41 procent in het Verenigd Koninkrijk liggen. Ik zou daar wel eens een tijdje willen wonen om te ervaren wat dat met mij doet.
 

Tips van Winnie: 1. Durf creatief te zijn in de manier waarop je je presenteert als je op zoek bent naar een baan of klanten. Denk out-of-the-box. Mijn sollicitatie website opzetten, was een leerzaam proces dat me veel positieve exposure heeft opgeleverd. Ik heb nog dagelijks profijt van die ervaringen bij het runnen van mijn eigen bedrijf. 2. Alle wijsheid zit in ons lichaam. Trauma’s en onverwerkte emoties (uit eigen ervaring of genetisch meegekregen, ook wel de ‘onderstroom’ genoemd), zetten zich vast in ons lijf. Deze blokkades zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld niet lekker in je vel zit en belemmerende patronen ervaart. Opstellingen werken fantastisch om blokkades vanuit de onderstroom zichtbaar te maken. In de dagelijkse praktijk is lichaamswerk heel belangrijk (zoals massages, dansen, sporten). Het zorgt ervoor dat je uit je hoofd gaat en in je lijf zakt. Het maakt dat je moeilijke momenten beter kunt handelen. Een goede oefening is je aandacht en ademhaling naar de onderkant van je voeten te brengen en je te visualiseren dat je vanuit daar middels een touw bent verbonden met de diepste kern van de aarde. En weet dat deze verbinding er altijd is. Kijk maar wat dat met je doet.


506 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page