top of page
Zoeken

Feestkleding verhuurster en entertainer Mieke: ‘In een rol stap ik helemaal uit mijn comfortzone’

‘‘Als jong meisje was ik al creatief. Mijn zussen zijn een stuk ouder en wanneer zij naar dansles gingen, bond ik klosjes garen onder mijn schoenen. Zo leek het net of ik ook schoenen met hakken aan had en hoorde ik er voor mijn gevoel even bij. Tijdens mijn werk bij de Gezondheidsdienst voor Dieren bedacht ik vaak ludieke attenties voor een jubileum of afscheid van collega’s. Dat viel op en toen het bedrijf waar ik werkte, ging verhuizen kreeg ik de tip om te gaan solliciteren bij ’t Tunneke in Schijndel. Ik werd aangenomen en ging meewerken aan themafeesten en dinershows. Zo rolde ik in de entertainmentwereld.


Wanneer ik in een rol kruip, doe ik dingen die ik als Mieke niet snel zou doen. Ik maak opmerkingen die ik normaal gesproken niet durf te maken. Het is heerlijk om even helemaal uit mijn comfortzone te stappen. Bij ’t Tunneke was het ook mijn taak om de kwaliteit van de kostuums te bewaken. Ik werkte nauw samen met de coupeuse die de kleding voor de feesten en shows verzorgde. Wij gingen regelmatig naar tweedehandszaken waar je kleding per kilo kon kopen. Het is dan de kunst om de speciale items eruit te vissen.


Professioneel Die winkels vormden een enorme inspiratiebron. Ik begon steeds meer kleding te verzamelen en bouwde een flinke collectie op. Bij feesten deden buren, vrienden en kennissen steeds vaker een beroep op mij voor advies en het lenen van allerlei attributen. In 2008 besloot ik om het professioneel te gaan aanpakken en kleding te gaan verhuren onder de naam de Grapjurk in gemeenschapshuis De Rots in Boxtel. Sinds die tijd kan ik mijn passie voor het ‘verkleden’ echt kwijt en kan ik werken op de manier zoals ik dat wil. Dat geef me een gevoel van vrijheid.

'Klanten die terugkeren, geven mij een warm gevoel'

De ruimte in de Rots werd uiteindelijk te klein en inmiddels werk ik al een aantal jaar vanuit een bedrijfsruimte in de Mijlstraat op het Boxtelse industrieterrein. Mijn klanten bestaan uit mensen die kleding willen voor carnaval, zittingsavonden, gala’s, themafeesten, playbackshows, kindervakantieweken, musicals en toneelstukken en voor speciale gelegenheden zoals een koor dat een optreden verzorgt in Dickensstijl. Ik heb ook veel pruiken, schoenen en andere accessoires. Zakelijke klanten weten mij te vinden voor kleding voor bedrijfsfeesten en de verhuur van Sint- en Pietenkostuums en Kerstmanoutfits.


Pareltjes Mijn assortiment stel ik samen vanuit mijn gevoel. Ik heb een zwak voor mooi gemaakte kleding, dus de echte uniformen zijn bij mij favoriet. Je merkt wel dat tweedehandskleding steeds meer in trek is. Het wordt lastiger om de pareltjes te vinden. Zelf kleding maken kan ik wel, maar na twee prinsessenjurken of clownspakken is voor mij de lol eraf. Mijn zus heeft mij veel geholpen: ik bedacht de outfit en zij maakte er een aantal exemplaren van. Ook heb ik enkele groothandels ontdekt die mooie producten leveren.


Inmiddels werk ik niet meer bij ’t Tunneke maar ik ben nog wel actief als entertainer. Samen met een vriendin vorm ik het hilarische duo Toos & Annie, deze dames zijn heel erg nieuwsgierig en heel erg Brabants. Wij worden ingehuurd om feestavonden en evenementen wat extra kleur te geven of om de gasten op ludieke wijze te verwelkomen. Daarnaast ben ik samen met mijn partner, muzikant Leo de Vlieger, te boeken als Trudy en Bob te Vree, een onderwijzerspaar uit de jaren ’50. Aan de hand van liedjes en voorwerpen uit vervlogen tijden nemen wij het publiek mee op de nostalgische reis. Wij komen veel in verzorgingshuizen en het is heel bijzonder om te zien dat wij door muziek en sketches een lach op het gezicht van de bewoners kunnen toveren. Ik heb jarenlang mensen met dementie begeleid en een tijd op een zorgboerderij gewerkt. De ervaring die ik daar heb opgedaan, komt nu erg goed van pas. Door mee te gaan in hun verhaal en aan te voelen wat hen prikkelt, kun je deze mensen er weer even bij halen en ze een fijne tijd bezorgen.

Eregalerij Het werk als entertainer was tijdens corona uiteraard niet mogelijk en doordat er geen feesten waren, kon ik ook geen feestkleding verhuren. Het is zakelijk dan ook een zeer pittige tijd geweest dus het is erg fijn dat ik nu weer volop aan de slag ben. Ik word blij van mensen die kleding komen passen en het is ook leuk om de enthousiaste verhalen te horen wanneer ze de kleding komen terugbrengen. Ze sturen ook regelmatig leuke foto’s. Die krijgen een plekje in de eregalerij bij de trap. Klanten die terugkeren, geven mij een warm gevoel. Dan weet ik dat ik mijn werk goed heb gedaan. Als ik heb kunnen bijdragen aan een mooie avond dan is mijn missie geslaagd.’
 


Wie is Mieke?


Talent: Mensen voorzien van de juiste outfit voor speciale     gelegenheden/entertainer

Blij word ik van: Vrolijke mensen  

Eet graag: Sushi 

Positieve eigenschap: Positief ingesteld

Inspiratiebron: De zon

In mijn vrije tijd: Fiets ik graag. 

Favoriete serie: Peaky Blinders. Let op de kleding ;-).

Zou ik willen ontmoeten: Clint Eastwood

Trots op: De grapjurk


Tips van Mieke:


1. Vertrouw op je gevoel

2. Achter de wolken schijnt de zon


Meer weten over Mieke? Kijk op: https://www.degrapjurk.nl


Help Mieke, ze is op zoek naar een nieuwe bedrijfsruimte omdat het pand waar ze nu zitten helaas wordt verkocht. Tips zijn héél welkom.35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page