top of page
Zoeken

Creatief ondernemer Penny Simons: ‘Ik volg altijd mijn hart'

Bijgewerkt op: 3 apr. 2022

‘Ik wil graag dingen begrijpen en sta open voor nieuwe dingen. Dus ik volg cursussen, ga op onderzoek uit en dan ga ik aan de slag: van potten bakken tot eigen inkt maken en van schapenvachten bewerken tot zelf boeken binden. Het is interessant om die processen te ontrafelen. Ik wil alles uitproberen. Op zo’n moment voel ik me Pipi Langkous: ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan. Gewoon beginnen en kijken waar dat toe leidt. Met mijn oma en mijn moeder heb ik vroeger vaak geknutseld. Ik gaf er toen al mijn eigen draai aan, ga graag op mijn eigen manier te werk: Pennyfiseren noem ik dat.


Zo ben ik ook gestart met mijn winkel en het geven van creatieve workshops. Ik vond het hartstikke spannend, maar met steun van mijn man ben ik in het diepe gesprongen. Mijn werk als kinderpsycholoog beviel me niet zo. Ik had veel overleg met de ouders maar weinig contact met de kinderen en dat vond ik jammer. Met mijn dochter had ik een gesprek over doen wat je echt leuk vindt. Zij vroeg vervolgens waarom ik dat dan niet deed. Dat zette mij aan het denken want ze had gelijk. Voor mijn gevoel was het nu of nooit. Dus ik deed wat ik altijd doe: mijn hart volgen.Veel voldoening In het centrum van Liempde begon ik met Oplage12, een cadeauwinkel met maximaal twaalf exemplaren van ieder product. Het is erg leuk om een winkel te runnen maar ik kwam er ook achter dat een oplage van maximaal twaalf de prijs van een cadeautje behoorlijk opdrijft. Inmiddels heb ik het oorspronkelijke concept van de winkel losgelaten en richt ik me steeds meer workshops, kinderfeestjes en het bedrukken van producten. Ook verhuur ik feestkisten met knutselmaterialen. Bij de workshops begeleid ik cursisten bijvoorbeeld bij het vilten van een (vegetarische) schapenvacht, het breien van een plaid of het maken van cyanotype. Dat wordt ook wel blauwdruk genoemd en is een oude techniek om een afdruk te maken. Het is de voorloper op een fotokopie. Een aantal jaar geleden had ik niet kunnen bedenken dat ik zo veel voldoening zou halen uit het geven van workshops. Toch blijkt voor mij heel goed te werken. De cursisten gaan naar huis met een aquarel, een krans of een gevilte schaapskop en ik heb ze een beleving gegeven.


‘Met mijn workshops wil ik mensen een beleving geven’

In onze tuin beschik ik inmiddels over een fijn atelier dat we tijdens de eerste lockdownperiode hebben laten bouwen. Een ideale plek voor mijn workshops en voor de gastworkshops die ik regelmatig organiseer. Ik vind het leuk om creatieve collega’s een podium te kunnen bieden. Ook verzorg ik hier of bij mensen thuis kinderfeestjes, waarbij we bijvoorbeeld armbandjes, kaarsen of bruisballen maken. Mijn achtergrond als kinderpsycholoog komt van pas tijdens het begeleiden van een feestje. Ik ben goed in het ‘lezen’ van mensen en voel de sfeer in een groep snel aan. In iedere groep zit een buitenbeentje. Door dat kind net een beetje extra aandacht te geven, hoop ik álle deelnemers een fijne middag te bezorgen.


Oude ambachten Zorg voor het milieu en interesse in de natuur zijn ontwikkelingen die spelen in de maatschappij. Ik verdiep me ook steeds meer in de ecologische kanten van mijn vakgebied. Dus hoe kan ik op een milieuvriendelijke manier werken en hoe creëer ik van restmateriaal iets nieuws? Oude ambachten, zoals de boekbinden, spreken mij ook aan. Ik zou het zonde vinden als die kennis verloren gaat. Mijn hart gaat sneller kloppen van het werken met wol en keramiek. Ik ben nu aan het onderzoeken hoe ik al mijn hobby’s en interesses bij elkaar kan brengen. Bijvoorbeeld door online zelfmaakpakketten te gaan aanbieden. Uiteraard overgiet ik dat met een nieuw sausje. Ik wil laten zien dat handwerken ook van nu kan zijn.’ 


Wie is Penny?Talent: creatieve workshops en kinderfeestjes verzorgen. Bij Oplage12 kun je ook terecht voor het bedrukken van textiel, hetlaten beletteren van bijvoorbeeld wegwijsborden en voor het huren van feestkisten. 

Blij met: mijn nieuwe workshopruimte die we tijdens de eerste lockdownperiode in onze tuin hebben laten bouwen. Een plek waar ik mensen kan ontvangen en me ook kan terugtrekken. Dat heb ik soms nodig.

Positieve eigenschap: openstaan voor andere culturen. Ik heb een Nederlandse vader en een Zweedse moeder. Ik ben geboren in Zuid-Amerika en met mijn ouders heb ik in diverse landen gewoond. Met mijn man heb ik in Zweden gewoond. Door mijn achtergrond en mijn open blik pas ik me gemakkelijk aan.

Challenge: van de Russische kunstenares Yaroslava Troynich. Zij is initiator van de bibabo wild marathon. Iedere maand krijgen deelnemers de opdracht om een dier te knutselen dat met een bepaalde letter uit het Engelse, Latijnse of Russische alfabet begint. Mensen over de hele wereld doen mee en alle creaties zijn online te zien. Je hebt alleen wol, water en zeep nodig. Geweldig.

Inspiratie: Paul Fuentes, een Mexicaans kunstenaarsduo. Ik houd van de humor in hun werk.

In mijn vrije tijd: wandel ik graag met vriendinnen. 

Favoriete winkel: Marktplaats en kringloopwinkels, lekker struinen en de gevonden schatten vervolgens een tweede leven geven.

Motto: weg met de hokjes.

Ontspant: door mijn werk. Dit ben ik!


Tips van Penny:


1. Volg je interesses, dan ben je vaak op de goede plek.

2. Begin om 5 minuten per dag te tekenen, te vilten of te schilderen en bouw het steeds verder op. Het kan niet in een keer perfect zijn dus omarm je foutjes.


Meer weten over Penny? Kijk op: https://oplage12.nl/687 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page