top of page
Zoeken

Illustrator en ontwerper Caroline van Pelt: ‘Ik wil de wereld een beetje mooier maken’

‘Ik heb het allerleukste vak ooit, daarvan ben ik overtuigd. Ontwerpen is mijn tweede natuur, ik kan er al mijn creativiteit in kwijt. De veelzijdigheid van mijn vak vind ik ook heerlijk. Zo houd ik me bezig met conceptontwikkeling, illustreren, lay-out en het ontwerpen en vormgeven van producten. Ik vind het geweldig om een bepaalde sfeer op te roepen. Als ik in een flow zit, kan ik niet meer stoppen. Ik heb geen rem. Mijn werk gaat pas de deur uit als ik helemaal tevreden ben. Moeite met het loslaten van mijn ontwerpen heb ik niet. Ik ben niet bang voor de mening van een ander, wil graag leren en mezelf ontwikkelen.


In mijn werk volg ik twee sporen, de commerciële opdrachten voor bijvoorbeeld Douwe Egberts, Kwantum en Oilily, en mijn eigen creaties. Ik illustreer boeken en ontwerp prints voor onder meer behang, sokken en sjaals. Daarnaast maak ik designs voor bijvoorbeeld sneakers en een vrachtwagenbus. Laatst had ik een wel heel bijzondere opdracht. Bedrijven kunnen via evenementenbureau Ex-Plane Events een voormalig zakenvliegtuig huren voor bijeenkomsten en laten wrappen in hun eigen huisstijl en ik mocht voor een klant het ontwerp maken voor dat vliegtuig. Best indrukwekkend om het vliegtuig voorzien van mijn design op een beurs te zien staan. Ook heb ik de huisstijl ontworpen voor Ex-Plane Events.Droomwereld Bij alle opdrachten en mijn eigen werk is creëren steeds de gemene deler. Ik wil de wereld graag een beetje mooier maken. Dat hoop ik met mijn werk te bereiken. Ik was een gevoelig kind, een ‘loner’. Met mijn familie woonde ik op landgoed Velder in Liempde en ik trok vaak met mijn tekenkoffer het bos in om de planten en vogels te bekijken en op papier vast te leggen. Dieren, kinderen en sprookjes fascineren mij. Volwassenen zijn niet zo zeer mijn specialiteit. Behalve ogen, die intrigeren mij. Ogen zijn de spiegels van de ziel. Tekenen geeft mij rust en inspiratie. Zo creëer ik een soort droomwereld waarin ik mij kan terugtrekken. Mijn tekenleraar op de middelbare school zag dat ik een eigen stijl had en stimuleerde mij om mijn talent verder te ontwikkelen. Daar ben ik heel blij om want daardoor heb ik van mijn passie mijn beroep kunnen maken.

‘Als ik in een flow zit, kan ik niet stoppen’

Na een opleiding aan het Sint Lucas in Boxtel, richting reclame- en presentatietechnieken, ging ik naar de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Daar volgde ik de richting Illustratie. Doordat ik al een beroepsopleiding achter de rug had, mocht ik het eerste leerjaar overslaan. Dat betekende niet dat het gemakkelijk was. Ik ging keihard aan de slag om verder te groeien. Die kans heb ik ook gekregen tijdens mijn stage bij ontwerpstudio Studio Boot in Den Bosch. Zij hebben mij onder hun vleugels genomen. Ook een jaar wonen en werken in de Verenigde Staten heeft mij veel geleerd. Mijn ouders hebben mij altijd gesteund in het najagen van mijn droom. Zo hielp mijn vader mij bij het opstellen van een bedrijfsplan toen ik mij ging vestigen als zelfstandig ontwerper.


Persoonlijke kenmerken Na de Kunstacademie kreeg ik steeds meer verschillende soorten werk. Ik vind het belangrijk om geprikkeld te blijven. In mijn ontwerpen probeer ik altijd persoonlijke kenmerken te verwerken. Bij een boek over een ouder die ziek werd, kon ik bij het illustreren uit mijn eigen ervaring putten uit de tijd dat mijn vader ziek was. Zo geef ik mijn werk een extra laagje. Opdrachtgevers benaderen mij wel eens om in vaste dienst te komen werken. Het is mooi dat die kansen voorbijkomen maar het moet wel kloppen. Dus als die rol niet bij mij en bij mijn levensfase past, doe ik het niet.


Ik ben heel blij dat ik mijn eigen koers kan varen. Al was het wel even schrikken toen er door corona vijf opdrachten werden geschrapt. Uiteindelijk heb ik die tijd benut door aan mijn eigen creaties te werken en te reflecteren. Wat wil ik en wat past bij mij? Op woongebied gaat er heel wat veranderen. Na wat omzwervingen in het buitenland en in Rotterdam en Den Bosch keer ik binnenkort terug naar Velder. Samen met mijn vriend ben ik daar een oud huis aan het verbouwen en opknappen. Een flink project maar het past bij ons en de kinderen om ons in de natuur te gaan vestigen en ook daarin kan ik mijn creativiteit kwijt.’ 

Wie is Caroline?Talent: Creatieve duizendpoot

Krijgt energie van: buiten zijn. Dat is voor mij van levensbelang. Als ik niet in de natuur kan zijn, heb ik het gevoel dat ik geen lucht krijg. 

Trots op: mijn kinderen. Samen met hen laveer ik best goed door het leven.

Eet graag: pasta, salade, sushi. Als ik op vakantie ben, is het traditie om één keer chic uit eten te gaan in een toprestaurant. 

Positieve eigenschap: mijn openheid

Favoriete dieren: honden, in het bijzonder jachthonden. Ik sta graag met mijn laarzen in de modder om mijn honden te trainen. Het is mijn tweede passie, honden zijn oprecht en trouw.

Mooiste plek ooit bezocht: Namibië. De zoutvlakte en daarna het rode zand in het grensgebied met Zuid-Afrika vind ik waanzinnig. Een blank canvas. Schotland vind ik ook prachtig. 

Zou nog willen ontmoeten: David Hockney (Brits kunstenaar en een van de bekendste vertegenwoordigers van de popart, red.). Zijn stijl en zijn persoonlijkheid vind ik inspirerend. De documentaire over hem, ‘A bigger picture’, is een aanrader.

Droomt van: een eigen productlijn met bijvoorbeeld behang en sjaals. Het hoeft nu nog niet, maar misschien ooit. Aan de andere kant: er is ook al zo veel op de markt en ik vind duurzaamheid ook belangrijk. Ik kijk wel wat er op mijn pad komt. 

Tips van Caroline:


1. Volg je gevoel en je hart.


2. Laat je niet te veel leiden door trends. Behoud je authenticiteit, je eigen handschrift.


Meer weten over Caroline? Kijk op: https://www.carolinevanpelt.nl/

1.065 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

תגובות


bottom of page