top of page
Zoeken

Goudsmid Eline de Visser: ‘De connectie met de klant is voor mij het belangrijkste’


Trends volg ik niet en ook mode speelt voor mij geen rol als ik sieraden maak. Voor mij is dat te vluchtig. Mijn doel is om een uniek en kwalitatief goed stuk te creëren dat generaties meegaat. Ik wil dat de achterkleindochter van mijn klant de ring of oorbellen ook nog kan dragen. Om die reden werk ik ook liever met goud dan met zilver, goud blijft langer mooi. Met mijn handgemaakte sieraden en juwelen wil ik het verhaal van de klant vertellen voorzien van mijn stempel.


Ik heb de opleiding tot zilver- en goudsmid gevolgd aan de Vakopleiding Schoonhoven maar heb vervolgens veel ervaring opgedaan in andere vakgebieden. Als intercedent en vestigingsmanager in de uitzendbranche en als verkoper en reparateur bij een juwelier. Ik heb er veel geleerd over sales en het adviseren van klanten maar ik voelde dat het niet mijn droombanen waren. Mijn hele leven batterijen van horloges vervangen en kettingen repareren achter de werkbank van iemand anders dat zag ik niet zitten. Het liefste doe ik alles zelf en ben ik niet afhankelijk van anderen. Toen ik mijzelf de vraag stelde wat ik écht wilde, merkte ik dat ‘goudsmid’ steeds omhoogkwam. Tien jaar geleden heb ik de knoop doorgehakt en ben ik gestart als zelfstandig goudsmid.


Verder bekwamen Een eigen stijl en een eigen collectie had ik nog niet. Ook had ik nog geen klanten. Mijn broer bouwde een website voor mij en ik ben begonnen met het maken van een collectie en het opbouwen van een klantenkring. Al snel kwam ik erachter dat ik de technische basis goed beheerste, zoals recht zagen en goed vijlen, maar dat mijn kennis en kunde nog beperkt waren. De dingen die ik in mijn hoofd had, kon ik niet maken dus ik wilde me verder bekwamen. Ik ben lid geworden van het Nederlands Gilde van Goudsmeden. Daarvoor moet je een ballotageprocedure doorlopen. Technisch gezien voldeed ik aan de eisen, wel kreeg ik het advies om mijn collectie veelzijdiger te maken.


‘Het liefst doe ik alles zelf'

Om mijn vakmanschap verder te verbeteren, ging ik naar de VanTol & Breet Academie in ’s-Hertogenbosch. Daar heb ik het ambacht van traditioneel goudsmid écht geleerd en is mijn niveau stap voor stap omhoog gegaan. Ik heb onder meer de modules juwelenmonteur en designer & maker gevolgd. Ook de module bedrijfskunde kwam goed van pas want het is belangrijk om te bepalen hoe je jezelf als ondernemer positioneert. Je moet een balans vinden tussen ontwerpen, creëren en verkopen. De meeste klanten benaderen mij via mijn website en daarnaast weten mensen mij ook via mond-tot-mondreclame te vinden.


Atelier op afspraak Die bijscholing zie ik als een investering in mijzelf. Ik weet ook steeds beter wat bij mij past. Zo kies ik bewust niet voor een winkel maar voor een atelier waar ik klanten op afspraak ontvang. Op die manier kan ik rustig de tijd nemen voor mensen. Ik overleg liever te vaak dan te weinig en vind het belangrijk dat mensen het sieraad minstens één keer komen passen. Zodat de klant betrokken is bij het proces en ik goed kan aanvoelen of mijn creatie nog overeenkomt met de wensen en ideeën. Eenmaal achter mijn werkbank kan ik ongestoord werken en hoef ik mijn werkproces niet te onderbreken omdat er potentiële klanten aan de deur staan.


Mijn liefde voor het vak is onlosmakelijk verbonden met de mens achter het sieraad. Ik vind het heel bijzonder dat mensen tijdens een gesprek intieme verhalen met mij delen. Sieraden en juwelen zijn heel persoonlijk, of het nu gaat om een trouwring of om een herdenkingssierraad waar de as van een overleden dierbare in is verwerkt. De connectie die je met hen maakt, is voor mij het belangrijkste van dit vak. Onlangs heb ik een paar gouden oorbellen met fluoriet en diamant uit mijn eigen collectie via mijn website verkocht. Ik heb ze opgestuurd zonder de klant te hebben ontmoet. Fascinerend vind ik dat, ik blijf me maar afvragen wat voor persoon die oorbellen nu draagt.


Mijn sieraden kenmerken zich door gladde én ruwe materialen. Die combinatie van strakke en grillige vormen vind ik spannend. Ik wil graag verrassen met mijn ringen, hangers, oorbellen, armbanden en colliers. Ook verwerk ik graag edelstenen in mijn creaties. Mijn klanten benader ik op een individuele manier. Zo ben ik bijvoorbeeld geen voorstander van dezelfde trouwringen voor een echtpaar. De ringen hoeven niet op elkaar te lijken. Ik kijk naar de persoon, de stijl, de tint van de huid. Een brede ring kan bij de ene persoon mooi staan, terwijl dat bij de partner niet geslaagd is. Dat geldt voor alle sieraden: kies iets wat bij jou past, wat fijn draagt en wat jij mooi vindt.’ 


Wie is Eline?Talent: persoonlijke sieraden en juwelen maken van goud, zilver en edelstenen

Trots op: waar ik nu sta in mijn loopbaan. Ik vind het belangrijk om door te leren en mezelf verder te ontwikkelen. Dit werk maakt mij gelukkig.

Mooiste plek waar je ooit bent geweest? Backpacken in Midden- en Zuid-Amerika met mijn vriend was een groot avontuur. We spraken geen woord Spaans. Rondtrekken met de camper door Europa was ook heerlijk. Het liefst blijf ik niet op één plek, ik houd van afwisseling.

Krijgt inspiratie van? De Disney-tekenfilm de Reddertjes. In die film gaat Penny op zoek naar een schat, een diamant. Die diamant inspireerde mij bij het maken van mijn eerste ring. Een klant zag die ring in mijn atelier en kreeg daar weer inspiratie van. Zo vormt mijn creatie weer de basis voor een nieuw sieraad.

Van wie heb je het meest geleerd? De vakmensen van de VanTol & Breet Academie dagen mij uit om uit mijn comfortzone te stappen.

Favoriete seizoen? De herfst, dan zijn de kleuren in de natuur zo mooi.

Favoriete muziek? Ik houd van hiphop maar ook van Caro Emerald. Festivals zijn ook leuk, de allereerste editie van Lowlands was voor mij legendarisch.

Favoriete kunst? Het Ei van Brancusi, ook bekend als Het begin van de wereld. De asymmetrische eivorm stelt de volmaakte schoonheid voor. Ik vind het in alle eenvoud geweldig. Ook de Samurai-cultuur spreekt mij aan, zij maakten ook gebruik van interessante edelsmidtechnieken.

Hoe ontspan je? Tijdens mijn werk zit ik veel. Dus in mijn vrije tijd ben ik graag actief bezig: bootcampen, wandelen of in de tuin werken. Wijn drinken met mijn vriendinnen doe ik ook graag.

Tips van Eline:


1. Gun jezelf een uniek sieraad.

2. Kom langs en ga in gesprek over je wensen en voorkeur. Voor iedereen kan er een persoonlijk sieraad worden gemaakt.

Meer weten over Eline? Kijk op: https://www.elinedevisser.nl/

234 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page