top of page
Zoeken

Recruitment consultant Sabrina Blonk: ’Ik vergeet soms dat het werk is’


‘Als ik een kandidaat zoek voor een bedrijf, ga ik af op mijn gevoel. Wie beschikt over de intrinsieke motivatie, wie wil net dat stapje extra zetten? Essentieel is dat je bij een bedrijf past. Je moet je er lekker voelen, dat is het belangrijkste. Een cv vind ik minder belangrijk, ik voel intuïtief aan of een persoon goed matcht met het bedrijf en dat lukt mij niet zonder een persoon te spreken en alleen te zien vanaf een cv.


Een tevreden werknemer is een sterke ambassadeur voor een werkgever. Op die manier helpen zij elkaar verder. Ik wil daar graag een aandeel in hebben. Dat doe ik door partijen op een duurzame manier met elkaar in verbinding te brengen. Ik ga niet voor kortstondig succes. Je kunt ervoor kiezen om een kandidaat snel ergens onder te brengen, je commissie op te strijken en door te gaan naar de volgende opdracht. Met als groot risico dat de kandidaat niet tot zijn recht blijkt te komen. Daar pas ik voor, ik streef naar succesvolle bemiddeling voor de lange termijn.


Nieuwe inzichten Als zelfstandig recruitment consultant pak ik een opdracht grondig aan, onderzoek wat een bedrijf al doet op het gebied van werving en selectie en bedenk wat ik daaraan kan toevoegen. Ook ben ik aangesloten bij FYGI, een platform dat bestaat uit zo’n veertig zelfstandige recruiters. Wij begeleiden professionals naar een nieuwe uitdaging en zijn een partner voor bedrijven op het gebied van recruitment. Het sparren met andere recruiters heeft mij al veel nieuwe inzichten gegeven. Dat prikkelt mij.

‘‘Ik geloof: wat je geeft, krijg je ook terug’

In mijn jeugd wilde ik kapster worden, gespecialiseerd in black hair. Ik zag een keten van tien kapperszaken voor me en ik zou veel gaan reizen. Mijn ouders zagen dat niet zo zitten en daarom koos ik voor een administratief-juridische mbo-opleiding. Achteraf gezien had de sociaal-juridische richting beter bij mij gepast maar ik heb die studie toch afgerond. Daarna begon ik op aan de hbo-opleiding Financial Service Management. In het derde jaar ben ik gestopt: ik had een kind van acht maanden, mijn man was druk met het opzetten van zijn eigen bedrijf en mijn moeder werd ernstig ziek. Samen met mijn zussen heb ik twee jaar voor haar gezorgd en uiteindelijk is zij helaas overleden.

Goede babbel Toen ik wilde gaan werken, was het niet gemakkelijk om een baan te vinden die bij mij past. Wie biedt mij een kans, dacht ik. Dat bleek een coach te zijn. Hij liet mij inzien dat ik heel goed wist wat ik wilde: mensen helpen. Hij heeft mij voorgesteld bij Adecco en zo ben ik drie jaar geleden in de wereld van recruitment gestapt. Na een aantal weken wist ik dat ik meer wilde dan binnen zo’n organisatie volgens bepaalde kaders mijn werk doen. Daarnaast besefte ik dat ik een hbo-opleiding wilde afronden omdat ik het diploma ondanks mijn goede babbel en andere competenties ooit nodig zou hebben.


Ik benader mijn werk met een bepaalde drive. De KPI’s (indicatoren om je prestaties te meten, red.) waarmee je als recruiter te maken hebt, prikkelen mij om mezelf te bewijzen. Ik wil laten zien wat ik in huis heb en daarvoor heb je in dit vak een commerciële instelling nodig maar wat mij echt drijft, is mijn passie voor het helpen van mensen. Een jaar geleden besloot ik om als zelfstandig recruitment consultant aan de slag te gaan zodat ik het werk op mijn eigen manier kan invullen. Het is in dit vak heel belangrijk om mensen te coachen zodat ze hun kennis, competenties en talenten kunnen ontwikkelen, maar het gebeurt nog te weinig. Ik luister graag, ben empathisch en denk graag mee. Ik doe dit werk zo graag, ik vergeet soms dat het werk is. Lovende woorden Naast mijn werk ben ik ook weer aan het studeren. Inmiddels zit ik in het derde jaar van de studie Toegepaste Psychologie in Tilburg. Ik ben een mensenmens en praktisch ingesteld dus deze studie past goed bij mij. Voor mijn studie coach ik een aantal studenten van een onderwijsinstelling in Eindhoven. Een van hen, een buitenlandse student, was vastgelopen in zijn studie. Hij haalde alleen maar onvoldoendes en wilde stoppen met zijn opleiding. Dat vond ik zonde. Ik wilde hem ervan overtuigen om door te gaan en heb daarvoor tools uit mijn opleiding gebruikt, maar heb daar wel mijn eigen draai aan gegeven. Met resultaat: na ons traject hoefde hij nog maar zes studiepunten te halen voor zijn propedeuse. Een tijdje geleden ontving ik een brief van hem. Hij schreef onder meer dat ik snel zijn vertrouwen heb weten te winnen, geduld met hem heb gehad en hem heb kunnen overtuigen om stappen te gaan zetten.


Door zijn lovende woorden was ik echt ontroerd. Ik ben blij dat ik iets voor een ander kan betekenen. Wat je geeft, krijg je ook terug. Daar geloof ik heilig in. Voor de onderwijsinstelling in Eindhoven train ik studenten die worden opgeleid tot engineers. Samen versterken we hun sociale vaardigheden. Dat vraagt om maatwerk. Ik wil hier zeker mee doorgaan. Mensen zien opbloeien, geeft zo’n lekker gevoel.’ 

Wie is Sabrina?Talent: Sparringpartner op gebied van recruitment, werkgevers en werknemers op een duurzame manier aan elkaar koppelen, werkzoekenden coachen en selecteren van talent.

Trots op: Hoe ik mijn studie, mijn werk en de zorg voor mijn gezin weet te combineren.

Mooiste herinnering? Samen opgroeien met mijn zussen en drie vriendinnen. Wij hebben zo veel samen beleefd en gedeeld. Nu wij kinderen hebben die ook veel tijd samen doorbrengen, is het net of ik mijn eigen jeugd opnieuw beleef. 

Leest graag? Een must read voor iedereen vind ik nog altijd De zeven eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen Covey. Twaalf jaar geleden las ik het voor het eerst en ik pak het nog geregeld uit de kast. Verder lees ik graag boeken over persoonlijke ontwikkeling en over management. 

Kijkt graag naar? Biografische docu’s en series als Mad Men, House of Cards en The Handsmaid’s Tale. Ik vind het leuk als er echt diepgang zit in de karakters en het verhaal inzoomt op de verhouding tussen man/vrouw en de ontwikkeling van beiden. 

Favoriete influencer? Business coach Tibor Olgers. Hij biedt trainingen en business retreats aan en doet dat op een uitgesproken en confronterende manier. Voor mij werkt dat. Ik vind hem een prettig persoon die mij weet te inspireren om aan de slag te gaan en in praktijk te brengen wat ik heb geleerd. 

Waar wordt je boos om? Onbegrip: als ik mijn standpunt met al mijn overtuigingskracht niet weet over te brengen. Bij iemand die dicht bij me staat, kan me dat frustreren.

Waar word je blij van? Van mijn gezin en mijn vrienden, zij zijn al zo lang in mijn leven. Ik houd ook van transformatie, dat kan een oude tafel zijn die ik een nieuwe look geef of een persoon waar ik mee praat. Als ik zie dat dingen of mensen weer glans krijgen, geeft mij dat een goed gevoel.

Waar ben je bang voor? Dat er iets met mijn kinderen en andere geliefden gebeurt. Het leven is niet maakbaar. 

In welk land zou je willen wonen? Curaçao, mijn vriend kwam daar al jaren en vaak zeiden mensen tegen mij ‘Jij hoort op dat eiland’. Ruim tien jaar geleden ben ik er voor het eerst geweest, in mijn eentje en ondanks mijn vliegangst. Het was fantastisch, wat een fijne plek. Sindsdien zijn we er jaarlijks te vinden. Het voelt als thuiskomen. 

Ontspant door? Sinds kort hebben we een hond. Ik ga graag lekker met hem naar buiten. Als de kinderen vakantie hebben, kom ik tot rust. Ik kan dan mijn eigen dingen loslaten. Gesprekken met vriendinnen helpen mij ook ontspannen, samen filosoferen. Heerlijk.

Tips van Sabrina:


1. Werk is zo’n groot onderdeel van je leven. Vind je je werk niet leuk en zijn er niet meteen kansen op een andere baan? Kies er dan voor om naast je werk iets te doen waar je energie van krijgt.

2. Laat je persoonlijkheid zien en vergeet niet om te ‘shinen’.


350 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Komentáře


bottom of page