top of page
Zoeken

Taartenbakster Sophie de Brock: ‘Iedere taart is een unieke creatie’

Bijgewerkt op: 1 nov. 2020

‘Een kind dat met grote ogen over de rand van de doos kijkt en bijna niet kan geloven dat die taart voor hem is. Dat is de ultieme beloning voor alle energie en tijd die ik erin steek. Voor zulke blije reacties doe je het. Wat je nodig hebt om op dit niveau taarten te maken, is rust in je hoofd. Je moet er zin in hebben om iets moois te gaan maken. Dat lukt natuurlijk niet als je haast hebt, dus je moet niet bezig zijn met een andere afspraak. Ik werk op gevoel. Het eindresultaat ontstaat in mijn handen.


Mijn eerste opdracht was voor een housewarming van de ouders van een vriendin. Spannend! Ik kreeg carte blanche en maakte cupcakes in de kleuren wit, zwart en goud. Mijn baksels werden goed ontvangen en ik besloot om rustig mijn eigen zaak te gaan opbouwen. Dat ging sneller dan gedacht. Door mond-tot-mondmondreclame krijg ik steeds meer opdrachten. Aan het maken van goede foto’s van mijn producten besteed ik veel tijd: wat is het mooiste deel van de taart? Ik ben heel erg actief op Instagram, daar bereik ik veel jongeren mee.


Inspiratie opdoen Tijdens mijn opleiding leerden we niet hoe we dit soort taarten konden maken, die vaardigheid heb ik zelf ontwikkeld. Inmiddels heb ik een eigen stijl. Ik houd van hoge taarten in rustige, lichte tinten. Mijn klanten adviseer ik altijd om voorbeelden te verzamelen van taarten of cupcakes die hen aanspreken. Is er een thema en welke smaken en kleuren passen daarbij? Samen bespreken we wat er mogelijk is. Soms krijg ik de vrije hand en mag ik iets maken wat ik zelf tof vind. In opdracht werken of freestylen; uiteindelijk ontstaat een unieke creatie. Tijdens een stedentrip ga ik altijd een bij etalages van banketbakkers kijken en een taartje eten om inspiratie op te doen.


In drukke tijden had ik negen opdrachten per week. Dat deed ik naast mijn fulltimebaan als leidinggevende van de bakkerij bij Hutten. Daar stuur ik onder meer medewerkers met gehoorproblemen aan en andere mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Van hen heb ik geleerd om de tijd te nemen om dingen uit te leggen. Het kost iets meer tijd voordat zij het bakproces onder de knie hebben maar ik heb nog nooit zulke gedreven medewerkers meegemaakt. Zij willen heel graag laten zien wat zij in huis hebben.


‘Rust in je hoofd is nodig om een goede taart te maken’

Eigen taartenwinkel Na de Havo volgde ik de mbo-opleiding Brood & Banket aan het Summa College in Eindhoven. Sommige mensen in mijn omgeving vonden een vervolgopleiding aan een hbo een logischere keuze maar ik volgde mijn gevoel. Ik heb het er heel erg naar mijn zin gehad. De eerste keer dat ik een slagroomtaart maakte, vond ik zo leuk. Ik was gedreven en heel enthousiast. Toen ik onlangs reageerde op een vacature als docent op het Summa College hoefde ik niet eens op sollicitatiegesprek te komen. Ik werd meteen aangenomen als begeleider van leerlingen tijdens praktijklessen. Kennelijk heb ik een goede indruk achtergelaten. Ik verheug me op de wisselwerking met de leerlingen en wil graag verder leren. Ooit wil ik een eigen taartenwinkel, maar daar is het nu te vroeg voor. Dus dat blijft nog een droom.


In het begin heb ik wel eens een complete taart weggegooid. Het eindresultaat was niet wat ik voor ogen had. Ik stond er niet achter dus er zat niets anders op dan opnieuw beginnen. Jammer, maar daar leer je van. Planning is heel erg belangrijk. Inmiddels heb ik genoeg ervaring en zit er een compleet stappenplan in mijn hoofd voor bijvoorbeeld een bruidstaart. Mijn limiet is nu vier opdrachten per week, zo kan ik genoeg aandacht aan mijn baksels besteden. Ook voor het opbouwen van een bruidstaart neem ik ruim de tijd. Dat opbouwen doe ik op locatie en daar trek ik rustig een uur voor uit. Natuurlijk kan dat wel sneller, maar ik wil dat de taart perfect is.’


 

Wie is Sophie?Talent: Custom-made taartjes op maat maken voor verjaardagen, bedrijven, babyshowers, kinderfeestjes, partijen en bruiloften. 

Waar ben je bang voor? Spinnen.

Wat eet je graag? Je mag me wakker maken voor risotto met blauwe kaas. De blauwe kaas erin is een must. 

Favoriete aankoop? Keukenmachine van KitchenAid. Daar stond ik vroeger al verlekkerd naar te kijken. Inmiddels ben ik de trotse bezitter van twee van deze parels. 

Mooiste plek waar je ooit bent geweest? Bali. Ik heb er vier weken rondgetrokken, een fantastische ervaring.

Beste jeugdherinnering? Op woensdagmiddag taarten bakken samen met mijn vader. Het bakken zit in de familie, mijn beide overgrootvaders waren bakker. 

Waar word je boos om? Het gebeurt niet vaak, maar mensen die glashard liegen, maken mij razend.

Favoriete muziek? Ziggy Alberts. Ik luister graag naar zijn relaxte muziek tijdens het bakken. 

Favoriete restaurant? Ik houd van afwisseling en ga graag iedere keer ergens anders heen.

Favoriete winkel? Zara.

Favoriete Instagram account? Sprinkles Bakery. 

Mooiste aan mezelf? Ik stop niet als het de eerste, tweede of derde keer fout gaat, ben een echte doorzetter. 

Ben je tevreden? Nee! Mijn taarten kunnen altijd beter, mooier en strakker. Ik ben nog niet waar ik wil zijn en wil me graag verder ontwikkelen.
 

Tips van Sophie:

1. Heb je weinig ervaring met bakken? Begin dan met de basis: een cake, chocoladetaartje of koekjes en maak langzaamaan ingewikkeldere gebak. De basis is het begin van heel veel taartjes en andere fijne baksels.


2. Weeg je grondstoffen goed af. Dit komt heel precies en zorgt dat je baksel exact wordt zoals de bedoeling is. Het is namelijk met bakken anders dan met koken. Koken doe je op gevoel maar bakken toch echt met een weegschaal en uiteraard heel veel liefde!


Meer weten over Sophie? Kijk op https://bysooff.nl/

346 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page