top of page
Zoeken

Specialist in wandbekleding Ilona Voets: ‘Het gevoel van vrijheid is voor mij onbetaalbaar’

‘Een verhuizing of verbouwing kan lang duren en tegen de tijd dat ik in actie kom, zijn mensen vaak toe aan een opkikker. Ik plak twee banen behang en je ziet direct resultaat. Dat levert altijd enthousiaste reacties op. Het geeft veel voldoening om mensen blij te maken met een mooie muur.


Behangen past perfect bij mij. Ik ben graag creatief bezig en ik ben een doener. Lang stilzitten kan ik niet. Ik werk aan overzichtelijke projecten: er is een duidelijk begin en een duidelijk eind. Dat is fijn want erg geduldig ben ik niet. Ik heb een aantal vaste opdrachtgevers voor wie ik al jaren werk: een woonwinkelketen en stylistes die grote projecten coördineren. Daarnaast werk ik in opdracht voor particulieren. Iedere dag ontmoet ik nieuwe mensen. Van die afwisseling geniet ik enorm.


Flexibel Alle puzzelstukjes moeten precies in elkaar passen bij een (ver)bouwtraject. Behang aanbrengen is vaak aan het einde van de keten ingepland. Om dit werk te kunnen doen, moet je flexibel zijn en gemakkelijk kunnen schakelen. Het komt regelmatig voor dat ik op weg naar een klant in Tilburg een telefoontje krijg van mijn opdrachtgever met de mededeling dat het schema is aangepast en dat ik aan de slag moet in Den Bosch. Ik zie daar de humor wel van in.


Ik werk nu dertien jaar als De Behangster maar het idee om voor mezelf te beginnen, had ik al langer. Op kantoor werken, beviel me niet echt. Ik ben aan de MDS opgeleid tot eigen ondernemer. Daarnaast wilde ik creatief bezig zijn. Ik was wel eens jaloers op de tuinman die lekker buiten aan het werk was. Toen ik zonder werk kwam te zitten, vond ik dat vervelend maar het was wel hét moment om het roer om te gooien.


‘Mensen blij maken met een mooie muur geeft veel voldoening’

In die tijd maakten veel ZZP’ers hun intrede op de arbeidsmarkt en behang in het interieur was in opkomst. Ik zag mogelijkheden. Mijn creatieve talent heb ik van huis uit meegekregen. Mijn moeder had een atelier aan huis waar ik vaak te vinden was. Ook volgde ik naaicursussen en een cursus hoeden maken. Ik besloot me in te schrijven voor een opleiding behangen in Zwolle. Met patronen werken, vind ik leuk. Je moet ook snel kunnen zien hoe de reeksen zich opvolgen en goed kunnen rekenen.


Prachtige huizen Het plakken van exclusief behang is mijn specialiteit. Ik word betrokken bij de inrichting van huizen in het hogere segment, daardoor krijg ik de kans om rond te kijken en te werken in prachtige huizen. Het is inspirerend om een klein onderdeel van zo’n project te zijn. In januari zat ik drie weken op Bonaire voor een opdracht. Zo’n klus is natuurlijk de kers op de taart.


Goed focussen is essentieel want je bevindt je vaak in een hectische omgeving en het gaat om duur materiaal. Het moet wel in één keer goed. Fysiek is het een uitdagende baan. Aan het einde van een werkdag ben ik echt moe. Meestal ben ik de enige vrouw bij een project. Ergens onopgemerkt naar binnen lopen, zit er niet in maar ik pas me snel aan en het is altijd gezellig.


Mijn bedrijf loopt erg goed en ik heb nog nooit een cent betaald aan reclame. Er is een groot tekort aan vakmensen in de bouw. Veel jongeren willen niet met hun handen werken. Toen mijn kinderen jonger waren, vonden ze het niet altijd leuk als ik in mijn werkkleding aan het schoolplein stond. Of als de leraar vroeg naar het beroep van hun moeder, maar laatst ging mijn zoon mee om te helpen. Ik krijg wel eens de vraag waarom ik geen personeel aanneem. Het ondernemerschap bevalt me goed en ik speel wel eens met de gedachte om het concept van De Behangster uit te rollen maar nu is dat niet aan de orde. Ik hecht veel waarde aan de werk-privébalans.


Vroeger werkte ik bij een opleidingsinstituut, drukkerij, schoenengroothandel en in de automatisering. Uiteindelijk paste dat toch niet bij mij maar omdat ik die ervaring heb, waardeer ik extra wat ik nu heb. Het gevoel van vrijheid als ik onderweg ben naar een nieuwe klant is voor mij onbetaalbaar. Natuurlijk moet je wel rekening houden met opdrachtgevers en worden mijn klussen ook in een schema gezet maar toch voelt het anders. Het is altijd een verrassing wat de dag mij gaat brengen. Ik zou niet meer anders willen.’


 


Wie is Ilona?Talent: Specialist in het aanbrengen van exclusieve wandbekleding.

Waar ben je bang voor? Hoogtes en kleine, nauwe ruimtes. Laatst kreeg ik het verzoek om de ruimte achter een ’geheim luik’ te behangen. Ik durfde er niet in, dus dat heb ik niet gedaan. 

Waar word je boos om? Onrecht en als ik het gevoel krijg dat mensen over mij heen lopen.

Eet graag? Tony’s Chocolonely melk karamel zeezout.

Ontspant door? Lezen en in bad gaan.

Mooiste plek waar je ooit bent geweest? Zimbabwe.

Beste jeugdherinnering? Op stap gaan in Boxtel, dat was zo’n zorgeloze tijd.

Favoriete tijdschrift? Interieurbladen.

Favoriete tv-programma? Engelse kostuumdrama’s.

Mooiste dag? De geboorte van mijn kinderen.

Favoriete aankoop? Elektrische fiets.

Wie speelt de hoofdrol in een film over mijn leven? Mijn pa. 

Mooiste aan mezelf? Ik leg heel gemakkelijk contact en vind het oprecht interessant om te horen wat mensen te vertellen hebben. Iedereen heeft een verhaal.

Tips van Ilona:

1. Er is ontzettend veel keus in wandbekleding. Neem de tijd om uit te zoeken wat het beste bij jou past en neem foto’s van je huis voordat je naar de winkel gaat.


2. Zorg voor een goede ondergrond. Dat is belangrijk voor een optimaal resultaat.


Meer weten over Ilona? Kijk op https://www.debehangster.nl/

2.292 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page