top of page
Zoeken

Masseur en zenleraar Susanne Schellekens: ‘Een massage haalt je even uit de sneltrein’

Bijgewerkt op: 15 nov. 2020

Ons lijf is zo belangrijk. In onze maatschappij gaan we daar vaak aan voorbij. Het is zo heilzaam om even uit je hoofd te komen en contact te maken met je lichaam. Masseren is zo’n dankbaar beroep, mensen komen met plezier naar mij toe. Tijdens een massage leren mensen eerst voelen en daarna leren ze om zich goed te voelen. Mijn drijfveer is niet om anderen te helpen want daar komen ze uiteindelijk niet verder mee. Ik wil er voor mensen zijn en ze wakker schudden.


Hoe belangrijk je lijf is, heb ik zelf ondervonden. Na een heel snelle bevalling van mijn oudste zoon heb ik zeven jaar geworsteld met heftige rugpijn. Van alles heb ik geprobeerd: medicijnen, osteopathie, accupunctuur en een herniaoperatie, maar de klachten bleven. Ik werkte al jaren bij Van Oerle Alberton (producent van autogordelbandengordels, red.), op diverse afdelingen. De verantwoordelijkheden die ik kreeg, pasten niet bij mij. Ik werd onzeker en wilde eigenlijk wat anders doen. Daarnaast had ik inmiddels twee jonge zoons waar ik goed voor wilde zorgen en had ik continu rugpijn. Het werd te veel.


Verschil maken Ik wilde graag een derde kind maar mijn man wilde dat ik eerst gezond zou worden. Hij drong aan op een behandeling door een manueel therapeut en dat zorgde voor een doorbraak. Ik kreeg erkenning voor mijn klachten en ik werd gekraakt. Het resultaat was meteen merkbaar en na een paar behandelingen was ik beter. We besloten voor een derde kind te gaan en ik herinner me nog goed dat een vriendin na de geboorte van onze zoon zei: ‘Dit kind gaat voor jou het verschil maken.’


Het ging goed met mijn gezondheid, ik was blij met mijn gezin en toch voelde er iets niet goed. Ik was niet gelukkig in mijn werk en kreeg overspanningsklachten. Mijn man vertelde over de prettige stoelmassages op zijn werk en dat inspireerde mij om een cursus hotstone massage te gaan doen. Dat is een intense warmtemassage waarbij de warmte en druk van de stenen diep doordringen in de spieren. Het verlicht spanningen en geeft na afloop veel energie. Na meer ervaring te hebben opgedaan, voelde ik: dit past bij mij. Ik vind het leuk om met mensen te werken en hen te laten ervaren wat een massage voor je lichaam kan doen. Door een behandeling haal ik mensen even uit de sneltrein. In december 2007 besloot ik om te stoppen met mijn vaste baan en een eigen praktijk te beginnen.


‘Ik wil mensen wakker schudden’

Mezelf beter leren kennen

Via een masseur die ik ontmoette bij een cursus kon ik stoelmassages gaan geven aan Fontys hogeschool. Deze massages zijn laagdrempelig, je geeft ze over de kleding heen. Stap voor stap heb ik me verder bekwaamd, zo geef ik ook klassieke massages en traditionele Japanse massages, ofwel anma-massages. Masseren doe ik graag, maar het is behoorlijk intensief en je geeft veel. Acht jaar geleden kwam ik in aanraking met yoga, ik wilde mezelf nog meer verdiepen in wat het lichaam voor je kan betekenen en met je doet. Ik heb de yogadocentenopleiding gedaan en met veel plezier een aantal cursussen gegeven. Steeds meer leerde ik mezelf kennen en werd nieuwsgieriger naar wat er allemaal bij mij speelt. In 2015 schreef ik me samen met een vriendin in voor een cursus zen-meditatie bij Zen.nl in Den Bosch. Ik voelde me er meteen ‘thuis’ en werd geïnspireerd om consequent twee keer per dag twintig minuten te mediteren. De focus verschoof van: wat kan ik? naar: wat voelt goed voor mij? Ik ontdekte dat de drang naar perfectie mij uitputte. Zenmeditatie leert mij om heel zuiver naar mezelf te kijken, dat is ontzettend waardevol.


Inmiddels ben ik naast masseur ook zenleraar en geef ik zencoaching aan mensen die op zoek zijn naar antwoorden op levensvragen en toe zijn aan zelfonderzoek. Zo geef ik mijn kennis en vooral ook mijn ervaringen door. Lange tijd ben ik onzeker geweest. Nieuwe dingen vond ik spannend (en vind ik vaak nog steeds). Als iemand na afloop van een les zei dat mijn lessen inspirerend zijn, was ik verrast. Ik was dus onbewust bekwaam. Inmiddels ben ik mij bewuster van mijn sterke punten en mogen de zwakkere punten er zijn, ik aanvaard ze steeds meer en dat geeft rust. Ook mijn vrouwelijkheid begin ik steeds meer te waarderen; ik heb veel gewerkt met mannen en thuis word ik omgeven door mijn man en drie zonen. Ik besef meer en meer dat mijn rol in ons gezin heel belangrijk is. Mijn talent is ook om mensen te verbinden. Ik weet nu dat ik mensen wat te bieden heb.’


 

Wie is Susanne?


Talent: Mensen mentale en fysieke rust geven via massage en zelfonderzoek door middel van zenmeditatie. 

Mooiste herinnering? Mijn vader gaf les op een school in Oirschot. Toen ik 8 jaar was, mocht ik hem wel eens tegemoet fietsen. Samen reden we dan naar huis. 

Waar ben je bang voor? Dat er iets met mijn kinderen gebeurt, maar ik leer mijn angst steeds meer te aanvaarden. Ik merk dat ik daardoor niet zo vaak meer bang ben. 

Eet graag? Ik kan erg genieten van een Luikse warme wafel met verse aardbeien en slagroom. 

Ontspant door? Als ik gespannen ben, probeer ik me steeds meer af te stemmen op mijn lijf, te voelen, me bewust te worden van mijn adem en rustig rond te kijken. Ik besef steeds meer dat ik de controle los kan laten of zelfs merk dat ik deze helemaal niet heb en zoek de ontspanning in elk moment.  

Mooiste plek waar je ooit bent geweest? Op een camping in de Drôme in Zuid-Frankrijk, omgeven door lavendelvelden, vlak bij een riviertje met uitzicht op de bergen. Daar zou ik wel een huisje willen hebben zodat we er vaker van kunnen genieten. 

Waar word je boos om? Ik kan niet tegen onrecht en onbegrip. Al ben ik steeds minder vaak boos. 

Ben je tevreden? Steeds meer. Ik durf toe te geven dat ik happy ben met wat het leven te bieden heeft. Ik vertrouw op mooie momenten, ook in moeilijke tijden. 

Mooiste aan jezelf? Ik ben eigenlijk nooit tevreden geweest met mijn uiterlijk, nu gelukkig steeds meer wel en vooral met de blik in mijn ogen als ik in de spiegel kijk.  

Favoriete boek? ‘De Keuze’ van Edith Eva Eger. 

Favoriete restaurant? Wij maken wel eens gebruik van een Social Deal en laten ons dan verrassen. 

Mooiste dag? Vandaag.
 

Tips van Susanne:


1. Je hebt altijd de keuze om een stap te zetten die voor jou goed voelt op dat moment.


2. Sta stil bij wat je hart je ingeeft. De wrijving, emotie en onrust die je soms voelt, kun je zien als aanknopingspunten. Vertrouw op je gevoel en onderneem dan actie.


Meer weten over Susanne? Kijk op: http://www.viassage.nl en https://www.zen.nl/denbosch/leraren


234 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page